Nadace pro Křištálové údolí

Informace o Nadaci Preciosa

Nadace Preciosa podporuje obecně prospěšné činnosti především v Libereckém kraji a v místech, kde se zrodila a působí společnost Preciosa. Za 27 let své existence jsme věnovali na dobročinné účely víc než 250 milionů korun.

person

Andrea Kroupová

Ředitelka Nadace Preciosa

Hlavní mise Nadace

Zachování sklářství v regionu

Nadace Preciosa se aktivně zasazuje o udržení a pozvednutí image sklářství v regionu zvaném Křišťálové údolí

Ze života Nadace Preciosa

Jsme firemní nadace společnosti Preciosa. Podporujeme obecně prospěšné činnosti především v Libereckém kraji a v místech, kde se zrodila a působí společnost Preciosa. Za 27 let své existence jsme věnovali na dobročinné účely víc než 250 milionů korun.

Dobro díky dobrovolníkům

Kromě stálého týmu Nadace Preciosa, který tvoří pouze tři lidé, se aktivity Nadace opírají o dobrovolníky. V roce 2019 jich bylo již čtyřicet, ale zájem o služby Nadace je tak velký, že Nadace Preciosa hledá další.

Stovky projektů ročně

Nadace Preciosa ročně pomůže finanční částkou a věcnými dary asi 550 projektům a individuálním žádostem. Podpora je určena na zajímavé projekty v regionu, rozvoj komunitního života, záchranu děl a kulturních památek, provoz malých sportovních oddílů.

Stovky projektů ročně
Přes 1 000 000 Kč

Veřejná sbírka s názvem Křišťálové tvoření za čtyři roky své existence pomohla lidem a projektům částkou přes milion korun. Nejvíce se vybere zejména na konci roku, ale sbírka Křišťálové tvoření probíhá i po zbytek roku.

Instalace defibrilátorů

Třicet tisíc korun. Tolik je průměrná cena jednoho defibrilátoru. Díky Nadaci Preciosa se podařilo instalovat již několik těchto život zachraňujících přístrojů v regionu Libereckého kraje. A budeme pokračovat dál. Nadace také přispívá na pravidelnou údržbu defibrilátorů.

Stovky stipendií

Z fondu na podporu školství již 21 let Nadace Preciosa vyplácí stipendia studentům několika středních a vysokých škol. Například pro Technickou univerzitu v Liberci Nadace vyplatila už okolo 3,7 milionů korun za studijní výsledky a práce studentů. A podobnou částkou podpořila i VŠCHT v Praze, kde jsou jedny z posledních sklářských oborů.

Pořízení babyboxu

Nadace Preciosa je jedním ze sponzorů babyboxu v jablonecké nemocnici. Náklady na pořízení babyboxu jsou 250 tisíc Kč. Za pět let pomohly babyboxy zachránit 31 dětí. Box je vyroben z ocelového plechu. Konstrukce je dvouplášťová s vnitřní tepelnou izolací. Vnitřní prostor boxu je monitorován kamerou, obraz a údaje z boxu (teplota a stav boxu) jsou přenášeny do sesterny se stálou službou.

Zaměstnanci firmy Preciosa

Více než 500 zaměstnanců firmy Preciosa přispívá každoročně na provoz Nadace. Velká část zaměstnanců přispívá pravidelně a jiní stojí za úspěchem veřejné sbírky Křišťálové tvoření. Této podpory si velmi vážíme.

Ocenění aktivit nadace

Fórum dárců zařadilo Nadaci Preciosa na seznam firemních nadací jako dvanáctou nejvýznamnější. Fórum dárců ocenilo, že úsilí Nadace Preciosa směřuje dlouhodobě do sklářského regionu zvaného Křišťálové údolí, kde zaměstnává Preciosa zhruba čtyři tisíce lidí.

Nadace Preciosa realizuje ročne v průměru 600 projektů. Aktivty zaměřujeme na Liberecký kraj, zvaný také Křišťálové údolí. Zde několik projektů, které jsme podpořili od založení v roce 1993.

VÝROČNÍ ZPRÁVA

Význam kouzel je v dnešním moderním a uspěchaném světě často opomíjen.

Přitom kouzelné momenty hrají významnou roli ve sklářském regionu a v životech lidí z Křišťálového údolí celá století. Tyto kouzelné momenty aktivně vytváří i Nadace Preciosa a k 25. výročí naší existence jsme připravili výroční zprávu věnovanou těm skřítkům, duchům, vílám a dalším kouzelným bytostem, které dělají náš život lepším.

Prohlédnout